Vertikal tårta - recept

Bakade för ett litet tag sedan en tårta som jag aldrig testat förut! Den blev jätte fin och var jätte god! :) Även om bottnen legat i frysen i ca 4-5 dagar så är den fortfarande lika god och saftig :) 
 
Den är perfekt för att det blir två kakor av den och man kan förvara den med fyllning i frysen i längre perioder utan att den blir torr! 
 
Här kommer receptet :D
 
Du behöver till chokladbottnen: 
1 dl ljust muscovadosocker
200 gram marabou mjölkchoklad
2.5 dl vatten
5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
1.5 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
200 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 ägg 
 
Gör såhär: 
 
Koka upp vattnet. Blanda i chokladen och rör tills den smält, häll sedan i muscovadosocker och rör ihop tills sockerkristallerna smält. Låt svalna medans du gör följande; 
 
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en skål, rör med en träslev eller dylikt tills allt är blandat. 
 
Vispa smör och socker poröst och krämigt i en annan skål, tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa i mellan. 
 
Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del av chokladblandningen, fortsätt så tills allt är blandat! Det är bra om du avslutar med chokladblandningen. 
 
Häll detta i en form ca 25 cm i diameter och grädda på 175 grader i ca en timme eller tills stickan är torr. Jag tror min ugn tog extra lång tid på sig, 40 minuter kan vara lagom för vissa så håll koll :D 
 
 __________________________________________________________________________________________
 
För att göra vaniljkakan behöver du: 
 
1 dl muscovadosocker 
200 g vit choklad (gärna marabous med lite crisp) 
2.5 dl hett vatten 
5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
200 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 ägg
 
Sedan gör du exakt likadant som med den förra kakan men istället för mjölkchoklad så tar du vit choklad. 
 
__________________________________________________________________________________________
 
Sedan när kakorna svalnat är det dags att "fläta ihop" dem.
Då behöver du en cirkel där du ritat ut hur pass tjocka ringar du vill ha av varje färg. Sedan lägger du ringen på den första kakan, skär utanför så att det blir en lös yttercirkel. Gör sedan likadant med den andra ringen. (bilderna visar lite grann hur man gör) Sedan lyfter du loss ringarna och lägger dem varannan i varje tills kakan blir randig :) 
 
Nu är det dags att fylla den med vaniljsirap: 
 
Du behöver;
2 dl socker
2 dl vatten
2 tsk vaniljsocker (man kan ta mer) 
 
Koka upp socker och vatten i en kastrull, när sockret smält tar du av kastrullen och vispar i vaniljsocker. 
Sedan häller du detta i "springorna" mellan cirklarna och bind sedan ihop den med plastfolie på utsidan så att den håller ihop, ställ sedan i frysen ett par timmar eller så länge du vill spara den. 
När det är serveringsdags kan man breda över valfri mousse, frosting, glasyr eller bara vispad grädde :) 
 
__________________________________________________________________________________________
 
I smetvariant ser kakan väldigt ljus ut, men när den gräddats blir den mer brun i färgen.
 
 
 
Två färdiga kakor av olika färger!
 
Cirkeln på som jag sedan skar utanför så att första ringen blev klar, sedan klippte jag av yttersta cirkeln på pappret och skar i kanten på den nya osv. 
 
 
 
 
Mindre och mindre ..
 
 
 
När kakan är ihopflätad är det lite olika höjd på dem, då skär du bara över så att det blir jämna ytor!
 
 
Häll i fyllningen och "knyt" ihop den :)
 
 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: