Pound Cake

Hej på er :D 
Har någon utav er provat baka pound cake någon gång? I korta drag är det en kaka där man ska ha ett pound av ägg, vetemjöl och socker, men det blir ju självklart alledeles för mycket för en liten kaka hemma i köket, haha! Men jag har kommit över ett recept på en variant som jag håller på att baka nu! 
 
I "Cake boss" använder de sig utav pound cake när de bygger sina höga våningar och andra skulpturer, så har man sett den serien känner man säkert igen namnet :) 
 
Här kommer receptet; 

6  rumsvarma ägg
300 g vetemjöl (nästan 6 dl) 
300 g strösocker (nästan 3 dl) 
2 tsk bakpulver 
6 msk mjölk 
370 g rumsvarmt, tärnat smör 
 
Gör såhär: (steg för steg med bilder finns under)

Lägg fram ägg och smör så det blir rumsvarmt. Sikta ner vetemjöl i en skål, blanda sedan i strösocker och bakpulver och rör ihop allt noga med en gaffel. Vispa samman ägg, mjölk och vaniljpulver efter smak. Häll i hälften av äggsmeten i mjölblandningen, samt klicka ner smöret och vispa tills allt mjöl fuktats av vätskan. Vispa vidare i ett par minuter till och se till att skrapa ner alla rester som fastnar på kanten av bunken. Vispa sedan ner resterande äggblandning i två omgångar och vispa i ca 1 minut efter varje omgång. Häll i en smord form och grädda i 175 grader i ca 1 timme eller tills stickan kommer ut torr. 
 
Grädda långt ner i ugnen så den inte bränns. Börjar den bli mörk så klä formen med aluminiumfolie och fortsätt sedan grädda. Man skär av översta lagret på kakan innan man använder den så det brända lagret försvinner ändå :) 
 
 
Lägg fram dina ägg i rumstemperatur så de hinner värmas till lite ;D 
 
 
Tärna och väg upp ditt smör och låt även de stå framme i rumstemperatur så de inte blir dålig smak på kakan. 
 
 
Väg upp vetemjöl och sikta sedan ner det i en bunke. Jag använde mig utav en nätsil och siktade ner någon deciliter i taget :) 
 
 
Tillsätt sedan strösocker och bakpulver och blanda runt noga med en gaffel så allt mixas ihop :) 
 
 
 
Vispa ägg, mjölk och vanij i en skål en liten stund :) 
 
 
Tillsätt hälften av äggsmeten och smöret. Vispa till en klumpfri smet :) 
Tillsätt sedan hälften av resterande äggsmet. Vispa en minut. Tillsätt de sista av äggsmeten och vispa ytterligare en minut. 
 
 
De ser ut såhär när de är färdigt :) 
 
 
Jag fyllde min lilla fyrkantiga form, ca 30x30 eller nåt sånt.
 
Plus den allra minsta kastrullen, denna ska jag dekorera och fixa med ikväll bara för att ha hemma och öva på spritsmönster, blommor och annat vackert! 
 


Den lilla rackaren! Har format till kanterna på den, därför den ser skuren ut. Ovanifrån :) Detta är en stor fyrkantig kaka som jag skurit i fyra delar. Det ska bli två små fyrkantiga tårtor. 

Observera att detta är ett ganska stort recept, så en stor form är att rekommendera (ca 26-30cm) eller en fyrkantig form. Annars får man minska eller öka mängden för att få det att passa den formen man tänkt att baka i :)Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: