Bärmousse - recept

 
 
Hejsan :) idag är jag barnvakt och samtidigt som han sitter och spelar på sin mobil så håller jag på att bakar tårtbottnar till ett kalas :) Jag ska göra tre vanliga och en laktosfri. Eftersom choklad (som jag först tänkte använda i fyllningarna) innehåller laktos så blir det två bärmousser i båda två, bara att jag använder laktosfri grädde i den ena. Sedan tänkte jag ha bärgrädde runt om som jag gjort randig med min gräddkam och sedan hälla en chokladganache över de tre vanliga så man ser skillnad, sedan till sist toppa dem med massa frukter! Jag använda mig utav vindruvor, mandariner, physalis, melon, jordgubbar, blåbär, hallon och ev lite ananas! Får se lite vad affären har att erbjuda :) bärgrädden tänkte jag göra med hallon eller blåbär, tror jag tar de ena på den laktosfria och de andra på de tre vanliga. Första bottnen är i ugnen, bilder kommer sen! 
 
Recept på bärmousse: 
2 dl vispgrädde
2 dl tinade bär
3 msk florsocker 
2 tsk snabbgelantinmix
 
gör såhär: 
vispa grädde och florsocker löst. Mixa sedan bären till en rinnande vätska och tillsätt snabbgelantinet där i, fördelen med snabbgelantin är att de inte behöver svälla eller smältas! Vänd sedan försiktigt ner bärmixen i den vispade grädden och vänd ihop. Låt sedan stå i kylen ett par timmar innan du serverar :) 
 
 

Nöt och chokladpaj - recept

Här är receptet på världens godaste nöt och chokladpaj som mina grannar burkar göra - så fruktansvärt god! 
Den är väldigt lätt att göra, om man har en assistent eller matberedare. 
 
Du behöver till pajdeg: 
2-3 dl havregryn beroende på hur knäckig du vill ha den! 
2 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
250 g smält smör 
 
Gör såhär: 
Sätt igång ungen på 200 grader. 
Smält smöret i en kastrull, rör sedan i havregrynen och låt det stå lite medans du mäter upp de andra ingredienserna så att havret suger åt sig lite smör. Rör i resten till en deg och tryck ut i en pajform. 
Ställ formen i kylen i ca 30 minuter. 
 
Under tiden den kyls börjar man med fyllningen :)
Detta behöver du vill fyllningen: 
200 g nötter (valnötter, hasselnötter eller dylikt) 
200 g choklad
4 ägg
ca 1 dl sirap (lite mer, ska vara ungefär en halv kaffekopp)
ca 1 dl socker (samma sak som med sirapen, lite mer) 
1 msk vaniljsocker 
 
Lägg allt i en matberedare och kör igång på full effekt tills det blivit en smet, man väljer själv hur mycket bitar man vill ha i, jag brukar köra på några minuter tills det är några få bitar kvar. 
 
Förgrädda pajskalet i ungen i ca 10 minuter, sänk sedan ungen till 175 grader. 

Häll över fyllningen i pajformen och grädda i ca 30 minuter, desto kortare tid desto kladdigare blir den. Mer än 30 minuter blir det som en fast kaka. 
 
Den är godast dagen efter, alltså kan den med fördel göras dagen innan man ska servera den :D 
 
 
Närbild ovansidan :) 
 
 
 
Knäckig havrebotten, krämig och nötig chokladfyllning :)