Tekakor

Här kommer receptet på tekakorna, igen! La ut det i början på sommaren också, de är så goda och super lätta att göra. 
 
Du behöver 
Tekakor - ca 16 stycken. 
 
100 g smör eller margarin 
4 dl mjölk 
50 g jäst 
2 msk socker 
1 tsk salt 
ca 3 msk brödkrydda - mald. (valfritt, måtta efter smak) 
ca 10 dl vetemjöl 
 
Gör såhär: 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Jag brukar smälta smöret på 6an, sen tillsätta mjölken, låta kastrullen vara kvar på plattan i ca 30 sek, sedan ta av den och ta fram en handvisp. Sen tillsätter jag kryddan, saltet och sockret och vispar den kallare - närmare bestämt till 37 grader. 
Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Jag använde flatblandaren till kitchen aiden och körde på 3an tills jästen smält. Hälll i vetemjölet, lite i taget och kör på medelhastighet tills degen släpper från kanterna. Koppla bort flatblandaren och lägg över en bakhadduk. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min. 
 
Kavla sedan ut degen på ett mjölat bord tills den är ca 1 cm tjock. Stansa sedan ut kakor efter önskemål. Lägg dem på en klädd plåt och låt jäsa ytterligare 15 min. Sätt igång ugnen på 250 gtader.
Nagga med gaffel och grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter. Låt svalna på galler. 
 
 
Mums! 
 

Lingonbröd

Hallå på er!
Ikväll vankas det ljusparty hemma hos mig, vad är bättre än en anledning att baka? 
Lingonbröd, tekakor, mazariner, hallongrottor och biskvier kommer det bjudas på, haha! 
 
Här kommer en favorit i repris, nämligen lingonbröd! 
 
Du behöver 
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågmjöl 
4 tsk bikarbonat
1.5 dl sirap
1.5 dl lingonsylt (rårörda lingon blir bäst!)
6 dl filmjölk 
 
Gör såhär
Sätt igång ugnen på 175°C.
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Slå över de blöta och rör ihop till en gegga. 
Smörj och mjöla två brödformar (jag använder alltid grahamsmjöl) 
Fördela smeten i formarna och grädda i mitten/nedre delen av ugnen i 1 timme eller tills brödet är 90°C inuti. 
 
 
Detta bröd förknippar jag alltid med jul, det är sååå gott. Super saftigt med lingonen i, och så enkelt att göra! 
 

Nutella Swirl Cupcakes

Hej på er! 
Håller på att förbereda lite inför onsdag då jag ska ha ljusparty. Hade tänkt att bjussa på nybakta frallor, päronbiskvier, daimbiskvier och nutella swirl cupcakes med en schwiziskt maräng! 
 
Tänkte bjussa på receptet för nutella swirl muffinsen, innan de är dekorerade, de bilderna kommer senare! 
 
 
Här är förresten mitt nya tårtfat! Från EKO. Denna skönhet kostade 199kr. Kommer ha 100 tårtfat innan jag är nöjd med min samling, är så roligt att kunna använda olika beroende på bakverk. 
 
Du behöver 
12 stycken. 
 
125 g smör 
5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
3.5 dl strösocker 
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker 
2 ägg 
1 dl nutella.
 
Gör såhär
 
Sätt igång ugnen på 175°C. 
Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt mjölken och låt stå. 
Blanda socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Knäck över äggen och rör runt lite. 
Häll sedan i mjölkblandningen och vispa tills de blir en klumpfri smet. 
Ställ formar i en muffinsplåt. Fyll dem till 2/3 och lägg sedan 0.5 tsk nutella i varje form. Ta en tandpetare och "swirla" runt de, alltså dra runt nutellan i cirklar så de blir ett fint mönster och kommer smet över nutellan.
grädda sedan i mitten/nedre delen av ugnen i 12-15 min eller tills stickan kommer ut torr. 
 
 
"Swirlade" muffins, redo för gräddning! 
 
 
Färdiggräddade! Var nere hos grannen och pratade lite så sambon fick sköta ugnen. Jag hade tagit ut dem några min tidigare, just för att de är klara innan de börjar få färg, därför kan de anses ofärdiga trots att stickan är torr när man bara använder ögat.