Lax med nöttäcke

Kommer lite mat här mitt i bakbloggen, men kände att jag måste dela med mig av ett as gott recept :)
Åt detta första gången förra sommaren hos min sambos farbror och hans sambo, det var suupergott. Sen har jag inte tänkt på de sen dess och idag blev ja så sugen! 
 
Det är laxfiléer med ett täcke av nötter. Här kommer receptet! 

Du behöver; 
4 laxfiléer
175 g cashewnötter
8 msk sweet chilisås 
4 msk flytande margarin 
1 lime + skal
vitlökskrydda eller en pressad vitlöksklyfta 
 
potatis eller pasta till
 
 
Gör såhär: 
Sätt igång ugnen på 225 grader. 
Ta fram de tinade laxfiléerna och lägg tätt i en liten ugnsform. Vill man inte att de ska fasta kan man ha bakplåtspapper under. 
 
 
Hacka nötterna eller släng i dem i en mixer. Blanda sweet chilisås, margarin, limeskal och limesaft i en skål och släng i nötterna.
 
 
Bred över laxfiléerna och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, tills täcket har en gyllenbrun yta och laxen är precis genomstekt. 
 
Slänger upp bild på färdiga resultatet sen :)

Chokladbollar

Chokladbollar kan ju vara något av de simplaste som finns i bakväg, men ändå finns det nog inte två personer som får till exakt likadana chokladbollar. Konsistens & smak är något som i regel alltid skiljer sig, antingen lösa, eller hårda så sockret knappt fastnar, smörklumpar och annat tråkigt. Men det är alltid populärt oavsätt resultat :D 
Fick se en bild på chokladbollar nu när jag gjorde mig iordning till jobbet och kände att det förtjänar vi inatt! Jag slängde ner alla ingredienser i skålen och satte igång maskinen medans jag sminkade mig, sen var smeten klar när jag var :) Däremot så höll inte riktigt receptet måttet utan fick experimentera lite med smöret. 
 
Här är receptet jag gick efter; 
100 g smör
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk vatten
5 dl havregryn 
 
Jag la allt i kitchen aiden och körde igång den på 2an med degkroken. Däremot så hade jag i mer smör än vad recptet sa då den vart alldeles för torr. Ungefär 4 msk med smör hade jag i lite då och då medans de blandade tills de gick att forma en boll som är lite kladdig så sockret fastnar :) Sen är de bara rulla för glatta livet! 
 
Chokladbollar går att variera något enormt! Du kan ha i vanilj eller annan essence istället för kakao och göra "vita bollar", typ citronbollar, vaniljbollar osv, då är de extra effektfullt att ha färgat strössel på :) Man han även rulla i nötter osv för annan smak på det hela, bara fantasin sätter gränserna :D