Knäckig äppelpaj

Hejsan! Tänkte dela med mig av ett recept på en super god äpplepaj som är knäckig ovanpå, försvinnande god! Godast att äta kall, men det är bara vad jag tycker :) perfekt nu till hösten när alla underbara äpplen kommer! 

Du behöver
4-6 äpplen 
1 dl sirap 
1.5 dl vetemjöl 
2 dl socker 
0.5 tsk bakpulver 
2.5 dl havregryn 
150 g smör + smör till formen 
Ev lite kanel
Glass eller vaniljsås. 

Gör såhär 
1. Sätt igång ungen på 175 grader. Smörj en ugnstålig form. 

Jag använde min vanliga pajform

2. Smält smöret i en kastrull. Drag av från värmen. 



3. Blanda i alla ingredienserna förutom äpplena kastrullen och rör väl. 


4. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunnt. Lägg dem i botten på formen. Jag strödde lite kanel ovanpå. 

Jag använde min underbara manick till äpplena! Ett bra köp om man använder mycket äpplen :) 

Blir extra gott med lite kanel ovanpå äpplena. 

5. Bred över fyllningen och grädda i ca 30 min eller tills pajen har en gyllenbrun färg. 




Servera med vaniljsås eller glass! :) 

Leopardmönstrad tårta

Hejsan! Gjorde en leopard tårta till en gammal jobbarkompis igår. Det var lite klurigt att få till mönstret då marsipanen inte får bli för tunn när man kavlar! 


Börja med att kavla ut ljusbrun marsipan så den i princip är tunn nog att lägga på tårtan! 


Lägg sedan små Pluttar med svart och brun marsipan ovanpå och kavla ut. Lägg på mer om du tycker de är för glest!


Strö på små bitar i slutet för ett lite vildare resultat! 





Färdiga tårtan! 

Det problemet jag hade var att marsipanen sprack i "sömmarna" runt fläckarna när man lyfte och klappade fast den på tårtan. Men det syns inte så väl på bilderna eller i verkligheten, men det ska jag tänka på till nästa gång :) 


Lägga ihop en tårta - steg för steg

Hej! Tänkte ge en steg för steg beskrivning på hur man lägger ihop en tårta jämnt och fint. 

Du behöver:
Springform 
Plastfolie 
Delad tårtbotten 
Två fyllningar

Gör såhär: 


Plasta inuti en springform så det hänger över kanterna som på bilden. Lägg ner den bottnen som du tänkt ha överst på tårtan. 


Lägg på första fyllningen. Du behöver inte bre ända ut i kanterna utan de pressas ut sen. 


Lägg på mittenlagret och tryck lite lätt med händerna så det blir jämnt. 


På med sista fyllningen! 


Lägg sedan på den bottnen som ska vara underst och vik över plasten så det blir tätt. Ställ i kylen i minst en halvtimme. 


Tag ut den ur kylen och lägg en tårtbricka eller kartong ovanpå och vänd på den. Lossa på kanten och ta loss plasten. Jämna till ev bubblig fyllning med en palett. 
Tada! En rak och jämnt fylld tårta :)