Kanelbullar torrjäst

godmorgon! 
Igår på jobbet gjorde jag kanelbullar på torrjäst. Jag är inget fan av torrjäst (fråga mig inte varför, de är ju så smidigt!) men eftersom det var allt som fanns var det bara att börja baka! 
Jag ville gå efter ett recept som jag kunde lita på, så jag använde det från kronjäst! 

Det skulle bli 25 stycken, men gissa vad? Det blev 48 stycken! :o så himla bra. 
Bjuder på två printade bilder på receptet, hoppas det går att läsa! 


Här är ingredienserna, jag använde alltså torrjäst, inte den färska som också står med. 


Och här är tillvägagångssättet :) jag använde dock 175 grader på ugnen, men på jobbet har vi storköksugnar med varmluft så det gör man som man vill! 


Såhär fina blev de! Super goda :) 

Till remomsen (fyllning) använde jag smör, florsocker, vaniljsocker, kanel, kardemumma och lite strösocker! 

Jag slängde bara i och smakade av :) 


Magtårta

Hej på er!
Jag har precis färdigställt en tårta föreställande en gravid mage :) 
Den är till en babyshower i helgen, och eftersom könet inte är uppkollat så valde dem att ha en blå rosett och rosa kant. 
 
Den innehåller vit chokladmousse och citronmousse, samt hemmagjorda vaniljbottnar. 
 
Tårtbotten: 
5 ägg 
2.5 dl socker 
1 dl vetemjöl 
1 dl potatismjöl 
3 tsk bakpulver 
2 tsk vaniljsocker 
 
Gör såhär: 
Sätt igång ugnen på 175°C. 
Vispa ägg och socker poröst, gärna i uppåt 10 minuter. 
Blanda i de andra ingredienserna och vänd ihop med en slickepott. 
Klä en springform med bakplåtspapper och häll i smeten. 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-50 minuter. 
OBS Öppna inte ugnen de första 20 minuterna, då är risken att hela kalaset sjunker ihop i mitten. 
Låt svalna innan du delar den i 3. 
Observera att du behöver 3 tårtbottnar för att baka en sånhär tårta. 
 
________________________________________________________________________
 
Vit chokladmousse: 
200 gram vit choklad 
3 dl vispgrädde 
 
Gör såhär: 
Smält chokladen i vispgrädden i en kastrull på mycket låg värme, det får inte koka. 
Ställ kallt, gärna över natten. Vispa sedan upp som vanlig grädde. 
 
eller .. 
 
Smält chokladen i micro, vänd försikigt i den i vispad grädde. 
 
_________________________________________________________________________
 
Citronmousse: 
3 dl vispgrädde 
1 citron 
3/4 dl strösocker 
2 äggvitor 
 
Gör såhär:
Vispa grädde och socker poröst i en bunke, tillsätt citron och vispa lite till. Vispa sedan äggvitorna i en fettfri bunke tills de är fasta toppar och vänd försiktigt ner i gräddblandningen. 
 
___________________________________________________________________________
 
Smörkräm: 
200 g smör 
1-3 dl Florsocker 
 
Gör såhär
Vispa smöret poröst och vitt. Tillsätt florsocker tills du tycker att det är en god smak. 
 
___________________________________________________________________________
 
Ihopläggning av tårtan
Välj ut 3 bunkar. En som är lämplig innestorlek för en mage, och två som ska användas som bröst. 
Klä dem med plastfolie på insidan, gärna med en bit kant som du kan vika över när det är ihopmonterat. 
 
Lägg 1 del av tårtbottnen i bunken och "pressa" ner den lite så den är enda nere i botten och jämnt upp på kanterna. Lägg på fyllning. 
Lägg på mittendelen och platta till lite, lägg på den andra fyllningen. Toppa med den sista botten och försök få ytan rak. Klä med plastfolie och förvara i kyl. 
 
Lägg sedan ut dem på en bricka, plåt eller dyl. och fodra tårtan med smörkrämen. Täck sedan med sockerpasta eller marsipan. 
 
 
 
Dessa två skålar använde jag som form till brösten, detta är första lagret med tårtbotten som ligger nederst. 
 
 
Tänk på att arbeta länge med sockerpastan så den blir mjuk och följsam - knåda på! 
 

Klä sedan hela tårtan i vitt, om man väljer det. Ibland är de gjorda som en tröja med en hudfärgad urringning högst upp. Jag klädde magen för sig, och brösten för sig eftersom jag ska ha rosetten i mellan så gör det inget att det blir en liten glipa eller överlappning. 
 
 
Färdiga resultatet! Det som ser fläckigt ut på rosetten är pärlemoglans. 
 
 
Jag är väldigt nöjd för att vara första gången jag gjorde en sån här tårta :) 

Cakepops

Hej på er :) imorgon vankas det kalas för min fästmans kusiner så idag bakar jag cakepops :) det är jätte enkelt och väldigt roligt för att det går att variera i all oändlighet :) 
 
Du behöver 
500 g kaka, tex sockerkaka 
150 g Philadelphiaost
300 g choklad av valfri sort
Strössel eller annan dekoration 
Papperssugrör eller klubbpinnar
 
Gör såhär
väg upp kakan och smula sönder i en bunke. 
Tillsätt osten och blanda till en smidig deg. 
Rulla bollar och ställ in i frysen en liten stund. 
Tryck ut hål med pinnar och doppa sedan änden av pinnen i smält choklad och fäst i hålet. Frys igen så pinnen fastnar. 
Smält resterande choklad och doppa bollarna i, låt rinna av och dekorera sedan med strössel eller dylikt. 
Ställ antingen uppochner eller tryck ner pinnen i frigolit eller något annat som passar :) 
 
 
Sockerkaka redo för smulning! Gjorde en sats med sockerkaka och en sats med tigerkaka. 
 
 
Sockerkaka och philadelphiaost som mixas, de får en bra konsistens som är lätt att forma släta bollar av. 
 
 
Barnen skötte dekorationerna, kan ju säga att det gick åt en hel del strössel .. 
 
 
Vi valde rött och blått som färgtema, även strösslet jag köpt gick i de färgerna, men sen hittade de mina andra strösselburkar haha :) 
 
 
Det blev 40 st, använde 36 st då det fanns så många pinnar i förpackning, sen gjorde jag två fettfria (de bruna nere i bild) men till dem fick jag ta grillpinnar :) 
 

Lycka till med bakningen! Nästa gång jag ska göra cakepops blir runt den 27 Mars till mitt egna födelsedagsfika. Tills dess har jag beställt pappsugör i fina vårfärger, temat då blir gult och grönt.