Hemmagjord pizza

Hemmagjord pizza kan ju vara något av det godaste som finns, och att det är så smidigt att göra är ju bara ett plus! Här är ett recept som man kan svänga ihop (som jag gör nu) till en rund pizza. 
 
Du behöver:
 
25 g jäst (en halv fyrkant) 
1.5 dl vatten 
1 tsk salt
2 tsk olja (rapsolja t.ex.) 
3.5 dl vetemjöl 
 
Gör såhär:
 
Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Jag brukar ta ljummet vatten direkt ut kranen. Rör tills jästen löst sig. Häll i oljan och saltet och rör om lite grann. Till sist är det bara slänga i vetemjölet och knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa i ca 30 min under en bakduk. 
Sätt igång ugnen på 200-225 grader.
Kavla ut och toppa med dina favoritsaker och grädda i ca 10-15 minuter. 
 
 
 

Färdiga lussebullar

Blev pärlsocker ovanpå då min sambo inte gillar mandelspån eller russin, haha! Det blir 3 plåtar med bullar utav denna degen, och de är sååå goda! 
 
utkavlad deg :) mumma!
 
Innan gräddning :)
 
 
Färdig bulle :)
 
 

Lussebullar

Idag ska jag baka lussebullar. Jag är inget stort fan av vanliga lussekatter då jag tycker det är för mycket deg .. Men om man har i russin i degen är det gott, men idag blir det mina special lussebullar! Här är receptet på degen, det är väldigt standard: 
 
Du behöver:

50 g jäst 
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 påsar saffran (1 g) 
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
mandelmassa
smör 
ev. mandelflarn eller russin till garnering
ägg till pensling.
 
Gör såhär:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk och saffran. Värm fingervarmt. 
Häll mjölkblandningen över jästen och rör tills den löst sig, tillsätt kesella, socker och salt. Rör runt lite grann, det är fortfarande klumpar av kesellan men det gör ingenting. 
Häll i vetemjölet och knåda till en deg, den ska vara ganska kladdig men inte fastna i fingrarna. Strö lite vetemjöl över och lägg på en bakhandduk och låt jäsa mörkt och dragfritt.
 Den här gången använde jag vanlig jäst (den blåa) det spelar ingen roll utan det måste bara jäsa lite längre. Den ska bli dubbel storlek så räkna med 35-40 minuter. 
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i hälften. Knåda varje halva så den blir smidig och följsam och kavla sedan ut precis så som man gör med kanelbullar. 
Bred sedan över smör och riv mandelmassa över hela degen. Rulla ihop till en rulle och skär i bitar, lägg i bullformar på plåt. Låt jäsa i ca 20-30 minuter till eller till dubbel storlek. 
 
Pensla med ägg och dekorera eventuellt med mandelspån eller russin. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter eller tills de har en fin färg :) 
 
 
Bilder på de färdiga bullarna kommer sen :)