Godkväll

Imorgon blir det tårtbakande! Ska göra en tårta till min restaurangchef som fyllt 24 år. På lördag blir den färdig så ska göra bottnarna och fyllningarna imorgon så den får gotta sig under natten :) Har fått önskemål om att den inte ska vara allt för söt så därför blir det ingen sockerpasta eller dylikt ovanpå, hade nämligen i tanken att göra en med massa rosor på i en fin form men det får bli till en annan gång! Kanske till studenten :) Den jag ska göra till helgen nu iallafall är en variant jag inte gjort här förut. Blir ju så tråkigt att blogga när man gör samma saker hela tiden, haha :) Tänkte därför ut något roligt, som inte är alltför sött, som jag inte gjort förut och kom på något som jag tror kan bli jätte fint :D Det ska vara bär ovanpå så ska gå och handla det imorgon :)
Stay tuned! 

Recept: Världens godaste morotskaka!

Har använt receptet både till muffins och i långpanna, det blir lika gott båda gångerna! Helt fantastiskt. 
 
Du behöver: 
Kakan
3 stycken ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1-3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1.5 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
0.5 tsk malen ingefära
1.5 dl solrosolja
ca 3-4 rivna morötter
 
Frostingen
120 g mjukt smör
ca 8 dl florsocker 
1-3 tsk vaniljsocker
pressad lime eller citron
200 g philadelphiaost 
 
Gör såhär: 
Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Vispa sedan ägg och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Blanda ihop alla torra ingredienser i en separat skål med gaffel och häll sedan i äggsmeten. Riv morötterna och häll ner dem, tillsammans med oljan och vispa med handvisp. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i mitten av ugnen ca 55 minuter. Muffinsarna tar lite kortare tid. Sist gjorde jag i Ica´s engångs ugnsformar och då blev det tre sådana formar av en sats (man köper dem i tre pack med lock) 
Kakan kan se lite kladdig ut ovanpå men så länge stickan är torr när du tar ut den så är de ingen fara. 
Vispa sedan alla ingredienser till frostingen och bred över kakan. Smaka gärna av om mer citrus behövs, det är gott när det blir en liten avstickare. 
Tips: Vispa gärna frostingen i en glasskål så du ser att allt i botten följer med. Desto längre du vispar, desto vitare och krämigare blir den. 
 
 

Mazarintårta

Idag bakade jag en mazarintårta, jag älskar mazariner! Något ljuvligare än smaken av bittermandel och mandelmassa i en saftig kaka med en härlig hallonglasyr finns inte :D Däremot är kakan nog en mardröm om man inte gillar mandel ..  Den är väldigt enkel att göra och tar inte så lång tid - något för alla hobbybakare. 
 
Du behöver: 
175 gram smör
100 g mandelmassa (jag hade i 200 g och det blev super gott)
1 ägg
ca 8 droppar bittermandelarom (finns på ica) 
1.5 dl mjölk
2.5 dl socker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker (kan uteslutas)
0.5 tsk bakpulver
 
Glasyr:
2 - 3 dl florsocker
ca 1 dl Hallonsylt (går bra med vilken sylt som helst, så länge man gillar den) 
 
Gör såhär: 
Börja med att sätta på ugnen på 150 grader. Smält smöret i micron eller i en kastrull. Vispa ägg, mjölk och bittermandelarom. Riv ner mandelmassan i bunken och tillsätt bakpulver, vetemjöl, socker och vaniljsocker. Rör ihop och tillsätt sedan smöret. Smöret kan ligga lite på ytan men det är bara röra vidare tills det blandat ihop sig. 
Häll ner smeten i en springform som du smort och vetemjölat. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Tycker du kakan inte är alls färdig efter 30 minuter kan du höja upp den och grädda lite till tills den fått en gyllenbrun färg. Låt kakan svalna något och gör under tiden glasyren. Mängden sylt beror på hur mycket glasyr du vill ha, det är bara att ha i mer florsocker tills den får en fastare konsistens. 
Ställ kakan i kylen tills glasyren stelnat. 
Lycka till! 
 
ogräddad kaka :)