Sötlev
Här är ännu ett bröd till julbordet, en klassisk sötlev.
OBSERVERA att brödet ska ställas in i kall ugn, så sätt inte igång ugnen i förväg!
Smidig sötlev
50 g jäst för söta degar
5 dl ljummet vatten
0.5 ägg
1 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 kg rågsikt
(Man kan ha i finax, potatis, havregryn osv för att få det matigare, minska då mjölmängden)
Lös upp jästen i lite av vattnet. Blanda ihop allt till en deg, var dock försiktig med mjölet på slutet så det inte blir för torrt. Forma två limpor och lägg på bakplåtspapper eller i två smorda formar.
Ställ in i KALL ugn och sätt på 225 grader. När ugnen är varm sänker du till 175 grader. Låt bröden vara inne sammanlagt 35-40 minuter. Bröden jäste hastigt i ugnen så ibland behöver man snitta ytan för att minska spänningen, så håll lite koll :)