Macarons (Makroner)
Hej på er! Idag slog baksuget till tidigt, och jag visste att jag hade mandelmjöl i skafferiet så jag gav mig in på äventyret att göra macarons :) Det är lite trixigt med många moment, men om man tar de lugnt och tar god tid på sig så lyckas man garanterat!
Du behöver
Smet:
1 & 1/3 dl äggvita (ca 4 st normalstora)
225 g florsocker
125 g mandelmjöl
25 g socker
pastafärg
Smörkräm:
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
pastafärg
+ ev smak
Olika smaksättningar:
Nutella
Hallonsylt
Kakao
Lakritspulver
Essencer (viol,fläder, jordgubb, hallon, tuttifrutti, kola, mint osv)
Gör såhär
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. När bunken går att vända upp och ner utan att de rör sig, så häller du i lite socker i taget och vispar lite till. Mät upp mandelmjölet i en torr bunke, sikta ner florsockret och blanda väl med en gaffel. Vänd sedan försiktigt ner den blandningen i äggvitorna med en slickepott tills allt är blandat.
Dela ev upp smeten i olika skålar och färgsätt, eller färga allt i samma färg. Fyll en spritspåse och spritsa ut små cirklar, ungefär som en 5-krona i storlek, på ett rent bakplåtspapper eller en ugnstålig silikonmatta. Låt stå i minst 50 minuter tills de "torkar till" på ytan, det ska bli som en skorpa ungefär.
Sätt igång ugnen på 160°C. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
Låt svalna.
Gör nu smörkrämen.
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker poröst med elvisp. Vispa ner äggulan och färga och smaksätt om du vill det.
Spritsa sedan ut lite smörkräm på hälften av mandelkakorna, lägg sedan den andra hälften försiktigt.
Här är mina utspritsade mandekakor på "torkning".
Jag har tänkt mig dessa smaker:
Lila: Viol
Rosa: Jordgubb
Röd: Körsbär
Gul/Bruna: Gräddkola
Vita: Fläder
Gröna: Lime
Färdiggräddade!
Så fina färger! Pastafärg for the win :D