Tårtbotten - choklad

Tänkte dela med mig av receptet på min tårtbotten igen, denna gången gjord på bikarbonat! 
 
Receptet jag går efter kallas för "tre-lika" och det är väldigt simpelt, men kan bli rörigt att läsa i skrift så jag ska försöka formulera det så simpelt som möjligt. 
 
Du behöver: 
3 glas av samma sort. 
vetemjöl
potatismjöl
kakao
bikarbonat 
7 ägg 
socker 
 
Gör såhär: 
Sätt igång ugnen på 175 grader och flytta ner gallret till nedersta hyllan.
1. Fyll glas nummer 1 med ägg. 
2. Fyll glas nummer två med strösocker, så att nivån blir densamma som äggens. 
3. Glas nummer tre ska fyllas med vetemjöl, potatismjöl och kakao. Det som är grejen här är att det ska vara lite olika mängd på mjölsorterna osv. Jag fyllde 2/3 av nivån med vetemjöl, och sen fyllde jag hälften kakao och hälften potatismjöl den sista biten tills det blev samma nivå som ägg och socker. 
4. Toppa sedan mjölglaset med 2 tsk bikarbonat. 
5. Vispa ägg och socker poöst med elvisp, gärna i över tio minuter. Det ska bli vitt och väldigt poröst. 
6. Häll sedan i mjölglaset och använd en slickepott till att få allt blandat. Var noga med att gräva runt i botten för där ligger det gärna mjöl/kakao kvar när man häller över sen. Tänk på att inte vispa! 
7. Pensla en springform med smör och klä den sedan med bakplåtspapper invändigt. Enklast är att klippa en cirkel och sätta fast i botten och sedan klippa ett bakplåtspapper i mitten på längden och sätta fast remsorna på insidan av formen. Tänk på att pappret inte får nudda taket i ugnen pga brandrisk! Klipp gärna ner dem lite på höjden om de blir för högt. 
8. Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 40-50 minuter, testa med en sticka så att den är genomgräddad. 
9. När du tagit ut den ur ugnen så lossar du på kanten av springformen, tar bort pappret, lägger en skärbräda eller dylikt över och vänder den! Då sjunker den inte ihop i mitten. 
 
 
Tips för att inte misslyckas

Alla misslyckas vi ju någon gång, men just detta receptet finns det ofta säkra orsaker bakom misslyckandet. 
1. Öppna absolut inte ugnsluckan de första 30 minuterna under gräddningen - då brukar den sjunka som en ballong. 
2. Vispa absolut inte ner mjölet, då sjunker den i ugnen. 
3. Blir den inte hög? Då har du förmodligen inte vispat ägg och socker länge! Ställ en äggklocka på 10 minuter medans assistenten går, så kan du passa på att göra annat! "Glöm gärna bort" äggsmeten när den vispas, det blir bara super resultat! 
 
 
Denna är ca 17 cm hög, suverän!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: